columns‎ > ‎

01 een eigen zaak

Plotseling had ik een  winkel en  kwamen er klanten binnen.

Nou hoor ik u al ongelovig roepen, zo plotseling zal dat toch niet geweest zijn. Verstandige mensen doen marktonderzoek, maken een bedrijfsplan, overleggen met de bank, doen een een cursus bedrijfsadministratie . Kortom zij zijn op hun toekomst voorbereid.  

Dat klopt helemaal. Alleen hoor ik daar dus niet bij.  De avond voor de opening moest ik de handleiding van de kassa nog doorlezen.  Gelukkig waren de eerste klanten erg vriendelijk. " Nee u geeft nu teveel terug".

Het begon als idee.  Liesbeth van de bekende Schaapskooi  in Hardinxveld meldde dat ze ging stoppen, maar wie zou interesse hebben in een overname? Ik riep ik.  Dat was voor mij het einde: wonen in een winkel met miniaturen en poppenhuizen, een meisjesdroom.  Het beetje verstand dat ik nog wel had vertelde me dat het beter was te wachten  tot na de "VUT".  Uiteindelijk moest iedereen in die tijd de broekriem  aanhalen, dus een dikke boterham was niet te verwachten, laat staan een vervanging van mijn opgebouwde pensioen, (tot zover mijn marktonderzoek).

Liesbeth wilde niet zolang wachten en stopte eerder.

Bovendien werd ik daarna ernstig ziek, en het was de vraag of het nog zou lukken, maar de droom hield me op de been.  Tegen iedereen riep ik, dat ik een eigen bedrijf ging beginnen, en dan moet je wel doen alsof, ook al geloofde ik het zelf niet altijd.  Dus bij stukjes en beetjes werd verbouwd, ingericht,  heel veel geverfd, en ingekocht etc. Toen keek ik om me heen  en zag dat het al bijna klaar was, er al veel stond en ik dus eigenlijk open zou moeten. Nooit gedacht, stil gezwegen, niet verwacht en toch voor elkaar gekregen.

En nu, komt de droom uit? Ja voor het wonen in een winkel. 1op1 inrichten en eigen baas zijn is echt leuk.

Nee voor de tijd, die besteed moet worden aan praktische zaken, zoals de administratie van inkoop en verkoop, boekhouding, de ergenis over verplichte lidmaatschappen van organisaties, waar je nog nooit van gehoord hebt, dat valt tegen. Toch leert men al doende.  

En  ja, ik geniet als iemand iets vindt, dat helemaal naar haar zin is, dat is bijna zo leuk als zelf iets moois maken. Soms mag ik meedenken en advies geven en anders doe ik het wel ongevraagd, een hebbelijkheid uit mijn oude werk.

Dus ik hoop nog lang te kunnen genieten en kom gerust langs.

Atelier 'eenoptwaalf' +31 (0) 6 3304 1265 info@eenoptwaalf.nl

Comments