columns‎ > ‎

03 goed gereedschap is het halve werk

 Een waarheid als een koe, hoewel ik niet precies begrijp, wat een koe met de waarheid te maken heeft. Ik ben al meer dan 20 jaar wisselend met de hobby bezig en ben er langzaam achtergekomen wat wel en niet handig is. Door schade en schande wordt een mens wijs (weer die koe). Ik begon met twee handen en het gereedschap van manlief, veel te groot voor mij en voor het werk. Ik werk nu met Proxxon, omdat het degelijk moet zijn.  Manlief wil geen onbetrouwbare apparaten in huis. Dus verkoop ik ze nu ook in de winkel.

Het idee dat je alles zelf moet doen is een illusie. Mijn eerste gereedschap was figuurzaag. Met die tussenmaat zou ik toch alles moeten kunnen. Nee dus.  Met een figuurzaag zaag je geen grote dikke stukken  mdf en zeker niet recht. Een plaat kan ook niet te groot zijn, want er zit een bocht aan het eind van de figuurzaag.  Ander nadeel altijd naschuren. Het kleinere fijne werk gaat prima. Tip: Wil je recht zagen met een figuurzaag, gebruik dan niet de geleiders, maar doe het langs de getekende lijn,  met je handen sturen niet duwen. Het lijkt of je scheef gaat, maar als je de lijn aanhoudt gaat het goed.

Met een cirkelzaag, zaag je wel recht, mits de stukken niet te groot zijn. Met de geleider kun je steeds dezelfde maten aanhouden. Handig als je  een aantal gelijke stukken wilt maken. Grote stukken kunnen ook, mits de zaag niet tegen een muur opgesteld staat , dan kun je niet manouvreren.

Tip: zaagmachines moeten stevig vastgeschroefd worden aan een tafel. Doe dat want een wandelende machine is niet zo veilig en recht zagen kun je helemaal wel vergeten. Nog een Tip: doe niet te moeilijk over geld, laat de Praxis of wie er ook bij u in de buurt is, eerst een grote plaat in hapklare brokken zagen. Neem een handige maat, bijv een hoogte of breedte van uw werkstuk, laat er repen van zagen en maak er thuis kleinere stukken van.

 Toen mijn oude cirkelzaag kapot ging, (van alles mee gedaan wat DHZ verboden had, zoals teveel door ijzer gezaagd), ben ik overgestapt op de grotere, die schuin kan zagen en groeven zagen. Inderdaad het voordeel dat ik verwachtte. Jammer dat ook  het zaagblad iets dikker is, hiermee moet je steeds goed rekening houden met het meten.  Meten is weten zei de koe!

Ik merkte, dat ik daardoor de figuurzaag ook weer meer ging gebruiken. Behalve de figuurzaag van Proxxon heb ik ook de kleine van Minitools. Had ik eerder moeten doen. Voor het fijne werk heel handig en ook nog, voorzichtig, als decoupeerzaag te gebruiken. Zorg ervoor voldoende reserve zaagjes in huis te hebben! De figuurzaag van proxxon heb ik ook voor het zwaardere werk. In totaal heb ik 4 elektrische zagen naast de handzagen. Voor elke klus ander gereedschap dus.

Er zijn nog zoveel meer gereedschappen in de handel, waar ik pas achter zal komen, nadat ik ze nodig heb gehad. Een voorbeeld. In een bestaand huis moesten nieuwe deuropeningen komen, dat is lastig, want ga maar eens gaten zagen met een decoupeerzaag, dat lukt niet tot de bodem, en met de hand is het moeilijk, als je om een bocht moet werken. Het koste weken en nog was het niet mooi! Pas toen ik de winkel had, kwam ik er achter via de proxxon catalogus dat daar apart gereedschap voor is, haakse slijpschijf. Ik heb hem nu wel aangeschaft.

 Omdat ik voor een wedstrijd een bepaald soort poten onder een tafel moest hebben, en die niet in de handel kon vinden, heb ik een draaibankje gekocht. Het leek me erg leuk om dat vaker te gaan doen. Zonder instructie begonnen en het ging goed. Ik heb het zelfs als draaischijf voor klei gebruikt. Toch als je verder niets met het apparaat doet, maak je hele dure pootjes! Dat geldt voor alle apparaten. Maak je veel huizen dan zijn verschillende grote zaagmachines een must, maak je  maar een huis, zorg dan voor goede maten en laat het zagen. Dat kost meer, maar al die apparaten samen kosten ook heel wat. Hetzelfde geldt voor meubels. Ga je die zelf maken, dan heb je meer fijn gereedschap nodig. Maak je er maar een paar, dan kun je net zo goed een aantal mooie meubeltjes kopen voor dat geld. Of je veel kunt maken hangt ook af van de tijd, het talent en de energie die je hebt. Misschien blijkt uiteindelijk dat je het het allerleukste vindt om kleertjes te breien of om Hindelooper schilderwerk af te leveren of te solderen of.. of.. of. Jammer van de zaagmachine en de draaibank.

De meeste mensen kunnen alles een beetje, en een paar dingen goed. Dus beslis wat je wilt, of leuk zelf geknutseld en/of hoge kwaliteit. Aan de andere kant, wie niets probeert, komt niet achter haar talenten. Via marktplaats zijn weer anderen blij te maken met de apparaten die je achteraf toch niet nodig hebt. Tip: Ga bij een vrienden club en deel apparaten samen.

Kortom, om nog eenmaal de koe te citeren: Bezint voor gij begint. 

En tot slot nog een citaat van mezelf: houdt het leuk, het is een hobby.

Atelier 'eenoptwaalf' +31 (0) 6 3304 1265 info@eenoptwaalf.nl

Comments