columns‎ > ‎

06 over foto's

De opmerkzame lezer heeft allang gemerkt dat er nog weinig foto’s zijn.

Foto’s en ik gaan niet door een deur. Het zou een eitje zijn, met de tegenwoordige fotoprogramma’s., zeiden ze.   Niet voor mij. Het is net als met rozen. Het klikt niet. De eerste dag doen ze nog normaal om de gulle gever niet te ontrieven, maar daarna laten ze hun koppen hangen en kijken me niet meer aan. U hoeft me geen goede raad te sturen. Alles is me al verteld en heb ik uitgeprobeerd. Misschien heb ik in een vorig leven wel iets slecht gedaan in een rozenoorlog of zoiets. Gewoon geen rozen geven.

Hetzelfde idee krijg ik nu met foto’s.  Maken is al moeilijk. Pas bij het bekijken zie ik wat er mis is. En zie er dan maar eens achter te komen hoe je dat oplost, behalve niet te bewegen en eerst de achtergrond schoonmaken en dat soort dingen, die snap ik zelfs ik nog wel, maar wat als het onscherp blijft. Dan het bewerken van foto’s. Dat kan zelfs jij met de tegenwoordige foto programma, zo werd mij verzekerd. Dus Picasa gedownload, die meteen energiek al mijn foto’ ging verzamelen vanaf alle files. Goed bedacht van Picasa, want ik was regelmatig vergeten waar welke foto stond. Helaas namen ze alles mee uit alle files, alle euromini’s etc. Rijp en groen door elkaar. Dus eerst maar weer eens sorteren in nette files, dat duurde even. Tot ik het nut van de albums ontdekte. Inplaats van eerst sorteren en dan de fotos in nieuwe files te stoppen, kon het ook direct in een album.  Net als in het echte leven, nooit meer wat kwijt. Hoera, alles in albums gedaan, passende namen erbij, leuke teksten zo hier en daar. Af en toe op de knop web gedrukt in de onnozele verwachting dat het dan meteen op mijn site zou staan. Computers weten toch alles? Nou die foto’s zwerven nu ergens rond tussen hemel en aarde. Nooit meer teruggezien. Een aantal op ander wijze op de site gezet,  en warempel. een paar zijn zichtbaar op de site... vraag me niet  hoe, gewoon blij zijn dat het gelukt is. 

En toen….. besloot ik eerst de afgekeurde foto’s te deleten. Dat ruimt op. Dat lukte goed, zoiets lukt altijd. Toch waren al die files en al die albums nog steeds een rommeltje, dus nog even doororganiseren. Denk vervolgens nooit wat ik in mijn overmoed dacht: “Alles staat nu al in de albums dus wat moet ik nog met die losse files, hup ook deleten”. Ook gelukt natuurlijk.  Alles weg ook de bron  en nu zijn de albums leeg. Heel dom en heel zielig. Geen albums meer voor de site. Dan  maar nieuwe fotos maken. Maar als een mens ergens  niet goed in is, is hij/zij al moe voor hij/zij begint en ik ben  nu aan vakantie toe. Na de vakantie, heb ik weer nieuwe energie. Ik ga eerst iets doen waar ik plezier in heb. Varen en knutselen. Onderweg bedenk ik dan wel welke foto’s ik voor u ga maken, fantaseren dat  kan ik wel, nu nog leren doen.

 

Comments