columns‎ > ‎

07 kerststress

Kerstmis is ook in het poppenhuis een drukke tijd. Net als in een echt huis ziet het er gezellig uit metversieringen en lichtjes. Vooral in de (woon)bladen zien echte huizen er prachtig uit. Ik zie het graag , maar krijg het niet voor elkaar. Ik weet dat het ergens in december kerstmis is. Tijd genoeg om voor te bereiden. Ik ken mensen die al begin december kaarten rond sturen. Als u ze al krijgt van mij,  dan toch niet voor januari, want pas na de kerst heb ik rust om even te zitten. Voor tijd is het druk, druk druk. Nou ja,  ik maak me druk, al roept de familie in koor, je hoeft je voor ons niet zo uit te sloven hoor. Wij hoeven niet per se een boom. De tijd dat de kinderen  ademloos naar de lichtjes konden staren en meehielpen is definitief voorbij. De boom staat meestal pas de dag voor de kerst.  Als compensatie mag de boom van mij dan nog enige tijd blijven staan tot februari of zo. Dan moet ik toch echt weer al die dozen  uit de kelder halen, ballen erin doen en dat een aantal dagen achter elkaar, want versieringen spelen graag  verstoppertje. Zo hing er dit jaar in mei nog een krans aan de keukendeur, tot mijn eigen verbazing. Het wordt vanzelf weer kerst dus hij hangt er nu nog. Zo ben ik dit jaar vroeg. Een heel apart gevoel.

Met de poppenhuizen was ik heel wat fanatieker, daar  had de familie ook geen inspraak of tegenspraak bij, dus veel versieringen gemaakt, voor alle huizen kerstkransen op de deur, kerststukken binnen en diverse kerstbomen. In de poppenhuizen werden druk kaarten verstuurd van het ene huis naar het andere. Gelukkig sturen ze elk jaar de zelfde kaarten naar elkaar, dus dat is maar een keer schrijven. Maar ook hier elk jaar hetzelfde: optuigen en aftuigen en de helft vergeten, het schiet niet op. Zo sluipt ook hier de moeheid binnen. Dus de poppenhuizen worden niet meer in kerstsfeer gebracht. Ik heb alle kerstspullen verzameld in een grote kerstmarkt en de rest in  kijkkastjes.  Lekker bezig geweest, niet alleen maar verplaatsen van bestaande spullen, maar iets  nieuws/anders maken. Deze kasten staan nu  in het grote huis, in plaats van de kerstboom.  Heel gezellig en veel leuker, geen kerststress meer. Tijd over om te knutselen en bij te kletsen met familie. En nu ik toch zo vroeg met kerstmis bezig ben:

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. 

naschrift: Inmiddels heb ik begrepen dat er deze kerst ook weer kleine kinderen mee op bezoek komen, dus ook de kerstboom met lichtjes staat weer. Het wordt weer ouderwets druk.

Comments